En färdväg mot Framtidens mötesplats

Published by admin on

Underlag för inriktingsbeslut 2 oktober 
Obs: intern information, endast till församlingen

Sakta men säkert har en vision om att bygga kyrka och skola på Ålidhem vuxit fram. Vi tror att vi blir starkare om vi bygger Guds rike tillsammans med andra som har samma tro och värderingar. Detta för att nå längre med evangeliet Jesus och möta de olika behov som finns i samhället, men också ta vara på de fördelar som finns när vi samverkar lokalmässigt och ekonomiskt.

Här kommer en kortare beskrivning av visionen, vad som är tänkt att byggas, ägarskap, kostnad och tidsplan samt motivet som lett fram till församlingsledningens förslag att ta ett inriktningsbeslut om att pröva “Ålidhemsspåret” fullt ut. Tanken är att vi Pingst Umeå bygger kyrka och skola tillsammans med Umeå Folkhögskola, som är en del av Pingströrelsens kurs- och skolverksamhet.

Visionen

Visionen är en levande och pulserande mötesplats “där livet kan växa”, ett slags “dreamcenter” – en kraftfull andlig, social och kulturell mötesplats – med Jesus i centrum. Här får församlingen sitt hem, sin kyrka och här får Umeå Folkhögskola riktigt bra förutsättningar för att utvecklas. Men här skall också exempelvis LP-verksamheten och PMU-secondhand kunna rymmas. Vi har till och med ritat in en idrottshall, studentboende, trygghetsboende samt lägenheter.

Drömmen är att gifta samman de olika verksamheterna utan att de för den skull förlorar sin identitet, utan mer genomsyras av den tro som finns i evangeliet. 

Pingst Umeå är en troende gemenskap med Jesus i centrum med visionen “ett förvandlat liv – en förvandlad värld”. Umeå folkhögskola vill se människor “växa kunskapsmässigt, socialt, personligt och andligt och tillsammans utveckla samhälle och församling”. Det har lett fram till en gemensam vision med ledorden: “Tro och Gemenskap, Bildning, Diakoni och Hälsa, som både skolan och kyrkan kan drivas av och förenas i.

Vad kommer att byggas?
Den kommunala anvisade tomten innefattar ett över 300 meter långt grönstråk, som enligt aktuellt visionsförslag indelats i fem kvarter; namngivna A till E, från väster till öster.



Kyrka / Mötesplatsen – Kvarter A
Längst i väster – närmast gatukorsningen som utgör infart till centrum, byggs kvarter A som utgörs av kyrkans men även folkhögskolans nya allaktivitetshus (“kulturhus”). Här skapas plats för gudstjänster, storsamlingar, social samvaro, kyrkkaffe, middagsgäster, skolmatsal, fritidsgård, socialt arbete, grupprum och barnaktiviteter i ett skyltfönster ut mot den omgivande stadsdelen. 

Skola och Idrottshall – Kvarter B
I kvarter B har Umeå folkhögskola sina undervisningslokaler, men även idrottshall och gym får plats i detta kvarter. Tillsammans bildar kvarter A och B en helhet där uppemot 2000 kvm lokalyta kan samordnas och skapa synergier mellan kyrka och skola. Planen är att kvarter A kommer att ägas av församlingen och kvarter B av folkhögskolan (PSK). Detaljer kommer att utformas tillsammans så det på bästa sätt tjänar församlingen och skolan. 

PMU-secondhand och Trygghetsboende – Kvarter C
I kvarter C ges rum för PMU:s secondhandbutik i bottenvåningen. Den bildar sockel för ett trygghetsboendekvarter för över 100 lägenheter, från vilka man har en direktkommunikation med kvarter A och B via en korridor. Därmed kan boende dra nytta av kafe, matsal med lunchservering, gym med mer och förstås den sociala samvaro som kyrkan kan erbjuda. Kvarter C kan byggas och ägas av en extern part, exempelvis ett fastighetsbolag​, som får köpa in sig i projektet.

Studentlägenheter – Kvarter D
Kvarter D består av hundratalet studentlägenheter som bildar folkhögskolans internat, byggt kring en gemensam innergård. Detta kan ägas av en extern part som köper in sig i projektet.

Bostadskvarter – Kvarter E 
Kvarter E utgörs av ytterligare ett bostadskvarter om drygt 80 lägenheter som kan utgöras av yteffektiva hyresrätter, där en del av bostäderna kan brukas för kyrkans sociala verksamhet. Detta kvarter kan även det byggas och ägas av en extern part som får köpa in sig i projektet.

Vilka kommer äga?
Vi har tolkat inputen från olika hearingar i församlingen att församlingen gärna äger “sin kyrka” dels för att få ett konkret ägarskap men också för frihetens skull. Ägandet kan vara direkt eller indirekt via ett bolag. Ägandet får dock inte drivas för hårt att upplägget blir omöjligt att genomföra rent ekonomiskt eller praktiskt.

Umeå folkhögskola är genom sin huvudman Pingstskolornas stiftelse en kapitalstark aktör, vars lokalkostnader dessutom täcks av statsbidrag för varje elev. Synergierna är därmed stora evangeliskt men också ekonomiskt och lokalnyttjandemässigt. Lokaler kan dubbel eller trippelanvändas.

De övriga delarna, kvarter C-E, skall bära sin egna ekonomiska risk och kostnad.  Församlingen och folkhögskolan kan dock om man vill engagera sig i dessa byggen rent ekonomiskt i den grad det bedöms rimligt och ansvarstagande. I annat fall åtar sig församlingen och skolan rollen som ren kravställare på den samarbetspart som skall bygga kvarter C-E, eftersom de är en viktig del av den sociala visionen för hela projektets helhetstänk kring mötesplatsen (allaktivitetshuset) som en hub för församlingen, folkhögskolan, Ålidhems bästa och hela staden bästa.

Vad kommer det att kosta?
Församlingen innehar idag ett stort, dolt eget kapital i form av värdet på nuvarande kyrka som omvandlingsprojekt till bostadskvarter. Därutöver finns också ett eget kapital i fastigheten Ägir som, om det bedöms nödvändigt, kan säljas. Genom de stora synergierna lokalmässigt med folkhögskolan och i kombination med det egna kapitalet, förmodad ersättning från samarbetspart får möjligheten att bygga kvarter C-E, och den låga tomtkostnaden för marken vid Ålidhem, så är prognosen att nettobyggkostnaden för kyrkans egna nya lokaler endast kommer att bli ca 15-20 mkr. Kostnader för inventarier, ljud och ljus tillkommer om ca 5 mkr.

Skötsel och förvaltning: Eftersom kyrkans nettoyta inte blir så mycket större än nuvarande kyrka beräknas driftkostnaderna inte bli större än nuvarande kostnader, detta särskilt med hänsyn taget till att en ny byggnad är mer energieffektiv och miljövänlig.

Tidsplan – Preliminär
Byggnationen kan starta enligt en trolig tidplan tidigast kring år 2025 efter en flerårig planprocess. Hur byggkonjunkturen vad gäller bygg- och materialkostnader, ränteläget med mera kommer att se ut då är mycket svårt säga utifrån dagens osäkra världsmarknadsläge att bedöma. Dock är det en rimlig gissning att konjunktur, inflation, räntekostnader och materialkostnader över tid kommer att verka mot varandra och utjämna obalanser på marknaden; det vill säga: ju högre priser desto mindre efterfrågan på byggmarknaden och därmed lägre priser igen och så vidare.
Ett definitivt förslag från kommunen till så kallat markanvisningsavtal (föravtal) kommer troligen att presenteras vintern 2022/23. I detta förslag kommer priset framgå för tomtmarken. När förhandlingar kring detta är klart vidtar en kötid innan själva processen med att ta fram en detaljplan kan starta. Denna väntetid kommer troligen vara 1-2 år. Själva processen tar 1-2 år. Därmed är bedömningen att tidigast först under år 2025 kan möjligheten uppstå att lämna in en bygglovsansökan. Byggtiden bedöms till cirka 2 år. Inflyttning kan alltså ske tidigast under år 2026/27.

Förslag till beslut – Motiv
Församlingsledningen har efter att ha bearbetat frågan i många samtal, bön och reflektion kommit fram till förslaget; att pröva Ålidhemsspåret fullt ut. Visserligen innebär det en flytt från centrum och ett större åtagande, men fördelarna överväger. 

– Det ger oss större möjligheter att förverkliga församlingens vision “ett förvandlat liv – en förvandlad värld” och den ger också folkhögskolan nya möjligheter till utveckling.
– Där finns möjlighet att växa. Bygger vi på Kungsgatan blir det trångt, troligen ryms inte vårt sociala arbete eller andra verksamheter som vi vill utveckla.
– Ålidhemsspåret har bättre ekonomiska förutsättningar än om vi bygger på Kungsgatan dels genom att vi kan använda båda fastigheterna i stan som ett startkapital och dels genom den markanvisning som kommunen utreder nu. 

Förutsättningar för beslut
1. Församlingens frihet att tro och vara sig själv får inte kompromissas bort
2. De ekonomiska och praktiska förutsättningarna måste vara bättre på Ålidhem än att bygga på Kungsgatan
3. Under tiden som Ålidhemsspåret prövas fullt ut ska vi också utreda möjligheten att ha kvar “en social hub” i centrum

Beslutsprocessen – Beskrivning

Jan 2018 – Beslut om att starta resan mot framtidens mötesplats tas samtidigt som en första större insamling görs

Okt 2018 – Beslut om att hålla samman, samverka och om det behövs sälja fastigheter i centrala Umeå samt öppna för flytt tas

2019/20 – En bygglovsansökan om kyrkbygge på Kungsgatan lämnas in för att hålla den dörren öppen. Ett positivt planbesked finns. Nu står den ansökan i plankö
– Visionen om samverkan med Umeå Folkhögskola föds och växer fram

Våren 2021 – Samverkansavtal mellan Pingstkyrkan i Umeå och Umeå Folkhögskola för att förtydliga det gemensamma ansvaret skrivs. Därefter lämnas ett förslag till kommunen om Mötesplats Ålidhem

Jan 2022 – Kommunens planeringsutskott beslutar göra en förstudie i Ålidhem med syfte att ge en markanvisning till Pingstkyrkan i Umeå och Umeå Folkhögskola. Avtal skrivs mellan parterna.

7 maj 2022 – Ett förslag att utreda Ålidhemsspåret fullt ut las på församlingens bord

2 oktober 2022 – Inriktingsbeslut föreslås tas i församlingen

Församlingens ledning tillsammans med projektgruppen i samverkan med arkitekt och idégivare Göran Reierstam genom

Andreas Lindqvist, församlingsledare
Myrtle Nestander, ordf i styrelsen
Ulf Sundkvist, föreståndare

Fotnot: Stiftelsen Pingströrelsen kurs- och skolverksamhet har haft en liknande process och redan tagit sitt inriktingsbeslut att pröva Ålidhemsspåret fullt ut enligt ovan

Categories: Medlem