Hälsning från Sjukhuskyrkan

Published by Ingela Johannesson on

Året som gått har varit fyllt av möten, samtal och händelser som satt djupa spår i mig. Möten på sjukhuset och Axlagården bland patienter/gäster, närstående och personal. Fina samtal. Svåra samtal. Djupa samtal. Tysta samtal. Ögonens samtal. De knäppta händernas samtal.

Två av Jesus ord betyder mycket för mig i arbetet som Sjukhuspastor.
De är från Matt 18:20 ”Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem” och från Joh 6:37 ”Den som kommer till mig skall jag inte visa bort.” Dessa ord stavar jag ofta på.

En glimt från arbetet
Innan jul gav jag bort ett handkors till en patient. Korset är formgett inte så mycket för att det ska se rätt ut, utan att det ska kännas rätt i handen. Jag berättade för patienten att jag tagit korset i min hand och bett särskilt för henne och frågade om hon ville ta emot det som en gåva. Hon sträckte fram handen och slöt korset tacksamt i sin egen hand. Jag såg i hennes tårfyllda blick att det betydde mycket. Jag satt en stund vid hennes säng och samtalade innan jag lämnade hennes rum. Nästa gång vi möttes var hon okontaktbar men en av hennes närstående vinkade fram mig till sängen. Täcket lyftes försiktigt upp och jag såg hennes hand som vilade mot bröstkorgen. I handen låg korset. Hennes nära och kära berättade att hon inte släppt korset sedan hon fått det veckan innan. Korset blev en påminnelse om en enkel bön som kan vara:
Gud som jag håller detta kors, håll du också mig i din hand.  

Sången och musiken

Jag är tacksam att vi i Sjukhuskyrkan efter pandemin återigen kunnat erbjuda sång och musik på olika avdelningar och på patienthotellet Björken. Vi har många gånger fått se att musik blir ett hjälpmedel för ökat välbefinnande och läkedom. Musik ger också ett påslag av Oxytocin, samma hormon som även frigörs vid beröring. Därför är det inte konstigt att musik berör oss på djupet.

Studier och viss forskning har visat att för tidigt födda barn som fick lyssna på vaggvisor uppvisade bättre födointag, viktutveckling och kortare intensivvård. Vid kronisk smärta har musik och att finnas med i musikgrupper lett till minskad smärta och bättre återhämtning. Avslappnande musik sänker också hjärtrytm, andningsfrekvens och blodtryck. Patienter med Afasi kan ibland ha lättare att lära sig sjunga än att tala fram orden. Vid demens kan musiklyssnandet leda till ökad kontakt med omvärlden och minskad aggressivitet, framför allt om musiken spelas live. Därför är vi så stolta över att en musiker finns med i det själavårdande arbetet på sjukhuset.

Förändringar i arbetslaget

Sjukhuskyrkans musiker Ingrid Engdahl har arbetat på sjukhuset i över 20 år. Hon gick i pension i och med årsskiftet och en nyrekrytering pågår just nu. Vår kollega Lars Segerstedt som är Sjukhuspräst går också i pension i början av 2023. Även där pågår en nyrekrytering. Det här kommer att innebära en stor förändring i vårt arbetslag. Be gärna tillsammans med oss att det blir en smidig och bra lösning och det inte blir ett alltför långt glapp innan tjänsterna är tillsatta.

Ta gärna kontakt med mig om det finns behov av besök hos någon som ligger inlagd på NUS eller vårdas på Axlagården. 

En bild som visar träd, person, utomhus

Automatiskt genererad beskrivning

Tack för ert stöd och era förböner.

Det är en förmån att få tjäna som er pastor på sjukhuset.

Gud välsigne er!

Louise Sundkvist, Sjukhuspastor
louise.sundkvist@regionvasterbotten.se

Categories: Medlem