Årsberättelse för 2022
Introduktion till Verksamhetsberättelsen 2022
“Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit.”
2 Kor 5:17
Ur askan i elden. Från pandemin till krig. 2022 kommer tyvärr bli ett år som skriver in sig i historieböckerna på grund av krig i Europa. Den 24 februari påbörjade Ryssland sin invasion av Ukraina. President Vladimir Putin trodde nog att det skulle gå fort att mala ner Volodymyr Zelenskyjs Ukraina, men Ukrainas folk och armé bjöd motstånd och världen slöt upp. Ännu pågår kriget, till fruktansvärda mänskliga och materiella kostnader. Miljoner människor är på flykt. Världen håller andan. Är detta början på “födslovärkarna” och tecken som pekar mot återkomsten? För snart “måste” väl ändå skaparen återvända till sin skapelse? Snart måste Jesus Kristus komma tillbaka! Vårt hopp står till honom som kan göra allting nytt.
De senaste världshändelserna har inte bara ställt stora politiska frågor. Det har påverkat ekonomin. Inflationen som skjutit i höjden tillsammans med energipriser, gör att Sverige på allvar beslutat sig för att starta ny kärnkraft. En ny existentiell vilsenhet och öppenhet kan skönjas. På kultursidorna både i Dagens Nyheter och Expressen samtalas det om tro igen.
Som kyrka fortsätter vi att verka. Även om återsamlingen efter pandemin gått långsamt har över 20 troende överlåtit sina liv till Kristus genom dopet i vatten och över 40 personer har välkomnats. Till secondhand söker sig upp emot 150 tusen människor och i det återstartade kaféet på Ägir syns ständigt nya människor. Samtidigt finns det utmaningar. Under året blev delar av den sociala verksamheten offentligt kritiserad och en översyn blev nödvändig. Till det den ekonomiska utmaningen att fortsätta det omfattande missionsarbete. Detta till trots kunde det genomföras en stor social insats “God Jul Umeå” som bidrog med hopp och värme till närmare 90 behövande hushåll med cirka 250 personer. Tack vare en trogen församling, ett fint samarbete med Umeå folkhögskola och PMU secondhand står församlingen stark och kan blicka framtiden an med tro.
Under året har frågan om framtidens mötesplats tagit ett steg framåt. Kommunens beslut om ett föravtal för en tomt på Ålidhem vid årsskiftet 2021/22 har gett både samarbetspartnern Umeå folkhögskola – Pingstförsamlingarnas kurs- och skolverksamhet – och församlingen modet att fatta ett inriktningsbeslut om att pröva Ålidhemsspåret fullt ut. Även PMU secondhand har uttryckt en vilja att vara med i en del av projektet.
Så krig, inflation och oro i världen till trots, Pingstkyrkan i Umeå har också 2022 rört sig framåt på resan mot framtiden och Guds stora återkomst med Jesus i centrum och visionen ett förvandlat liv och en förvandlad värld!
Några besök och andra speciella händelser under året
Januari
9 Bönegudstjänst
17-23 Ekumeniska böneveckan
Februari
5 Årsfest i Holmsund
6 Årsfest i Pingst Umeå
Mars
14-30 april Ekumenisk bön för Ukraina
15 Kafé Mötesplatsen på PMU inleds och återkommer ett antal gånger under
året.
27 Administrationsmöte
April
15-17 Ekumeniska påskgudstjänster
Maj
7 Festkväll Framtidens mötesplats
Juni
4 Avtackningsfest i Holmsund för pastor Hanna-Maria Holmefur
5 Festgudstjänst med dop
6 Bönevandring för Sverige
7 Sommarfest för seniorer
Juli
3-10 Lappis
Sommarsatsning: Sommarkyrka – vecka 25-34.
Augusti
21 Pingst Puls öppen dialog
26-28 Kids sommarläger
September
4 Höstupptakt med gårdsfest
9-11 Youth kick-off
11 Ny i Stan
17 Löpartävlingen Go for Eti.
Oktober
2 Visionsgudstjänst. Predikan av Ulf Sundkvist
15-16 PMU Körhelg Carina och Urban Ringbäck
23 Hemgruppsledarsamling
27 Film Frikyrkans Historia
November
19 Pingst Ledare
26 Adventsmusik PMU Second Hand
December
10-11 Julkonsert God Jul Umeå
29-1 jan Unite nyårskonferens i Umeå
31 Nyårsmiddag/Bönenatt under ledning av Elie Irambona
31 Nyårscafé Holmsund
Barn- och familjearbetet
Verksamhetsansvarig under året har varit barn- och familjepastor Linda Arctaedius med hjälp av Bodil Öhman, Godfield Niyonkuru, samt ett KIDS-ledningsteam och hjälpledare.
Barnverksamheten har under vissa perioder på grund av pandemin varit på distans och genomförts via zoom, online-samlingar samt sociala medier. Vi undervisade, byggde gemenskap, lekte och delade livet digitalt. De digitala samlingarna var välbesökta.
Kids Instagram
Kids Instagramkonto har fortsatt att utvecklas. Söndagsskola producerades och lades upp på Instagram tillsammans med material för att stärka familjen i arbetet med att själva undervisa sina barn hemma och forma lärjungar i hemmet. Materialet Söndagsskola hemma bestod av dockteater, söndagsskolelektion, samtalsfrågor, minnesvers, bön och pysseltips på ett nytt tema varje vecka. Ledarna har varit med och filmat in och bidragit på olika språk för att skapa igenkänning och inkluderande gemenskap.
Söndagsskola Play
Digital söndagsskola online har skickats ut varje söndag till församlingens barnfamiljer, på samma teman som kyrkans egenproducerade söndagsskolelektioner, så att de tillsammans bildade ett komplett material för undervisning. Söndagsskola Play produceras av Alexandra Hyllerud med hjälp av barn och familjepastorer från Pingst runtom i Sverige. Programmens innehåll använder samma kursplan, Leva Livet- från Pingst Ung Sverige, som används i söndagsskolan.
Då det enligt Folkhälsomyndigheten varit öppet och tillåtet att bedriva verksamhet har det under året arbetats enligt följande:
Kids lördag
Barngudstjänsten; Kids lördag har genomförts under delar av året. Lördagskvällarna har varit mycket välbesökta med ca 20-30 barn per tillfälle och uppskattade av såväl barn som barnfamiljer. En stabil grupp av ungdomar i åldern 12-14 år har varit med som hjälpledare varje lördag.
Kids Söndag
Söndagsskolan med Barngudstjänsten; Kids Söndag, har varit välbesökt av barn i åldern 0-14 år. Det har varit en grupp på cirka 20-30 barn per söndag och en stabil grupp av ungdomar i åldern 12-14 år har varit med som hjälpledare varje söndag.
Tweens
Tweens riktar sig till barn i åk 3-6. Tweens har varit stängt på grund av pandemin under vårterminen men mycket välbesökt under höstterminen som en stående träffpunkt varje tisdag, med undervisning, vänskap, lekar och äventyr.
Läger
Sommarlägret för barn i åk 1-6 anordnades i slutet av sommaren i Pingstkyrkan Holmsund. Lägret var till stor glädje och avslutades med en Tillsammans-gudstjänst i Holmsund, där pastor Linda Arctaedius predikade och barnen från lägret sjöng lovsång och medverkade. Temat för lägret var Gudsriket.
Sångfåglarna
Under året har en mindre grupp barn deltagit i lovsång och körsång under ledning av Marie- Louise Lindman, Linda Karlsson och Linda Arctaedius. Barnen medverkade även i årets julkonsert.
Sommaravslutning
Sommaravslutningen i juni var en härlig fest med hoppborgar och fika utomhus.
Lapplandsveckan
En välbesökt konferens med mycket aktiviteter och barnmöten för barnen och deras familjer. Flera ledare från Umeå Pingst var med och genomförde barnens aktiviteter.
Bibelutdelning
På årsfesten i januari delades Biblar ut till församlingens och församlingens vänners barn som går i åk 1. Med stor glädje fick flera barn ta emot sin egen Bibel.
Bibelbuddies
På sommaravslutningen fanns ett bord med gosedjur som barnen fick ”adoptera”. Tillsammans med gosedjuret delades också en bibelläsningsplan ut som barnen skulle läsa tillsammans med sin familj och sitt gosedjur under sommarlovet. En rolig aktivitet för hela familjen att delta i för att främja familjernas gemensamma bibelläsning.
Barnvälsignelse
Barnvälsignelse har hållits några gånger under året i församlingens mitt.
Family Fun
Family Fun är ett namn på samlingar med olika aktiviteter som riktar sig till församlingens barnfamiljer. Under tidigare år har exempelvis tacomiddagar, gemenskap och grillfest ordnats. Detta sattes på paus under året på grund av pandemin.
Liv och relation
Under mars månad genomfördes den lokala konferensen Jesus till barnen. Det är en konferens för ledare, föräldrar och vuxna som delar livet och tron med barn. Konferensen anordnades av EKUMBA – det ekumeniska barnrådet i samverkan med Jesus till barnen nätverket. Konferensen hölls i Korskyrkans lokaler.
I september hade vi psykologen Alf B Svensson på besök i Pingstkyrkan. Han talade på flera olika samlingar, för unga vuxna, familjer och föräldrar, och för alla åldrar om liv, relationer och hur en får ett meningsfullt liv. Samlingarna var välbesökta och mycket uppskattade.
Äktenskapsförberedande samtal har utförts löpande för de par som valt att ingå äktenskap under året.
Integration
Ledningsteamet leds av Linda Arctaedius och Elie Irambona tillsammans med representanter från församlingens olika språkgrupper.
Internationella gudstjänster, bönegrupper, evangelisationssatsningar, gatuevangelisation, bön- och fastedagar, nattbön, ungdomsgrupper, språkkafé och tolkning av gudstjänsterna är det som varit fokusområden under året.
I församlingen ryms flera internationella grupper med rötter i Etiopien och Eritrea – Emmanuel Gruppen och Ebenezer Gruppen. En grupp huvudsakligen från Central/Östafrika möts också i kyrkan.
Under året har den internationella gudstjänsten på lördagar kl 18.00 varit välbesökt och även livestreamats under hela året. Regelbunden gudstjänst har firats kl 11.00 varje lördag under ledning av Ebenezer Gruppen. Emanuel Gruppen har firat gudstjänst varje söndag eftermiddag kl 13. Den finska gruppen har träffats på söndagar.
Under pandemins corona restriktioner har viss verksamhet övergått till zoom möten och sociala media. Under delar av året öppnade verksamheterna som vanligt och har varit väldigt välbesökta.
Ungdom
2022 har inte präglats av restriktioner för ungdomsverksamheten även om annan verksamhet i församlingen påverkades. Den huvudsakliga verksamheten har varit Youth, vilket är tonårsssamlingarna på fredagskvällar. Kvällarna har i huvudsak bestått av andakt, fika och en gemensam aktivitet eller tävling.
I mars anställdes Destinee Uwimana som ungdomsledare. Hennes huvudsakliga ansvar har varit utformande och ledning av fredagarnas Youth. Utöver Destinee har arbetet letts av volontärerna Dina Frihaven, Natanael Halldorf, ALT-student Elias Lindqvist samt pastor Fredrik Wärn.
Större event under året:
● ONE. Under året har Pingst Umeå,Korskyrkan och Church of Hope haft gemensamma ungdomsmöten en gång i månaden.
● UmeÅre: Pingst Umeå har tillsammans med Korskyrkan i Umeå arrangerat ett skidläger till Åre, under vecka 10, sportlovet.
● POWERPARK. I juni åkte ungdomarna med färjan över till Finland för att besöka nöjesparken Powerpark. Resan inbjöd hela ungdomsgruppen samtidigt som den var en avslutning av föregående års KONFA.
Youth Kick Off: en uppstartshelg/läger i september som denna gång ägde rum i Bygdsiljum.
● UNITE: Stor nyårsfestival som denna gång arrangerades av Pingst Umeå där Johanna Svensson (Church of Hope) var projektledare och Fredrik Wärn var med i projektgruppen.
Under hösten startade en KONFA som leds av Fredrik Wärn, Destinee Uwimana och Maria Vinnervik.
Unga Vuxna
Verksamheten för Unga Vuxna har letts av Fredrik Wärn tillsammans med Unga Vuxna Rådet bestående av Isak och Victoria Forsén och Mathilda Isaksson. Under våren arrangerades frukostar innan gudstjänster och lovsångskvällar. Under hösten arrangerades olika event bland annat en frukost med psykologen Alf B Svensson, en klädbytardag, lovsångskvällar samt en julavslutning.
Ett större event under våren var YA-Day i Robertsfors.
Seniorarbetet
Pandemin släppte delvis sitt grepp under året, vilket gjorde att verksamheten kunde börja
normaliseras. Kafémöten har arrangerats på Teg i PMU:s lokaler. Dessutom kunde sångstunder på äldreboenden och hembesök vid högtidsdagar tas upp igen. Allt detta under Tage Jakobssons och Lennart Holmners ledning.
I juni ordnades en sommarfest på Norrmjölegården med ungefär 50 deltagare. I advent ordnades seniorernas julfest.
Holmsund
Efter två långa år med pandemi kunde församlingsenheten med tacksamhet till Herren i början av 2022 åter samlas igen. Glädjen var stor och även om pandemi åren visat att det går att vara kyrka på andra sätt var det tydligt hur församling och individ saknat gudstjänsterna, sången, musiken och inte minst gemenskapen i hemgrupperna och vid fikaborden.
Under våren möttes allt fler familjer på Fredagsmys. Allträffen hade en trogen skara besökare varav många inte tillhör församlingen. “När livet vänder” var rubriken för en välbesökt temafrukost i slutet av april med Hanna Lindén och sjukhuspastor Louise Sundkvist. Även i november hölls en temafrukost gästad av Helena D Jonsson som inspirerade till skapande.
Kriget i Ukraina lämnade ingen oberörd och gruppen har vid flera tillfällen under året samlat in pengar till krigets offer. Det gjordes bland annat i maj vid en musikgudstjänst med blåsorkestern Blåsljud. Kyrkan var fylld till sista plats och trots den allvarliga inramningen var det en kväll fylld av glad musik. Även under församlingens stora familjedag på Himmelska fridens torg den 12 juni gick intäkterna till Ukraina. Det var en strålande vacker dag och många Holmsundsbor passade på att lyssna på sång, fika, hoppa i hoppborgen och njuta av solskenet.
Under våren meddelade gruppens pastor Hanna-Maria Holmefur, som arbetat i församlingen sedan hösten 2018, att hon tänkte lämna sin tjänst för att flytta till Göteborg med sin man, Christian. Hon avtackades under en gemenskapskväll den 4 juni. Sökandet efter en ny pastor inleddes men ännu vid årets slut saknades en lösning vilket är ett stort böneämne för gruppen. Tilliten till att Gud har någon i beredskap och tacksamheten för alla som bidragit till att församlingens verksamhet i Holmsund också fungerat väl utan pastor är stor.
Pingst Holmsund fortsätter att ha ett nära och gott samarbete med övriga samfund på orten och under året hölls det ekumeniska gudstjänster och samlingar under ekumeniska böneveckan i januari, under påskveckan och på tacksägelsedagen i oktober.
Under december inbjöds det till adventscafé på skyltsöndagen med efterföljande musikgudstjänst där duktiga sångare från både Holmsund och Umeå bjöd på “Sånger i adventstid”.
2022 avslutades med ett välbesökt nyårscafé med nattvard på temat “hopp”.
Hörnefors
Pingstförsamlingen i Hörnefors är sedan 2020 en del av Pingst Umeå. Gruppen består av ca 15 medlemmar som under året följt 4 vänner på resan in i evigheten. Kapellet ligger centralt beläget i Hörnefors. I kapellet finns även en lägenhet som hyrs ut till ett par som är med i gruppen.
Under året har det hållits bönesamlingar varje tisdagskväll där en trogen liten skara träffats och läst Bibeln och bett tillsammans. En söndag i månaden har pastorer och församlingsledare i Umeå Pingst turats om att komma ut och predika. Gruppen har sedan tidigare ett samarbete med Svenska Kyrkan och EFS församling i Sörmjöle. Under 2022 har det inletts gemensamma samtalskvällar med Svenska Kyrkan och EFS där det även serverats en enkel måltid.
Kommunikation
Under 2022 har kommunikationsteamet, bestående av Mattias Mitz, Daniell och Bill Lundström samt kommunikatören Hilda Frick, träffats varje vecka för utveckling av sociala medier, streaming, bilder och ljud i samband med gudstjänster. En ny hemsida är under konstruktion och utveckling, likaså en genomgång och uppdatering av den grafiska profilen, som ska genomsyra all kommunikation i kyrkan, från digitala kanaler till worddokument och powerpoint-presentationer. Ett nytt tolkrum har arbetats fram och börjar snart bli klart.
Under 2022 har corona restriktionerna tagits bort och kyrkans verksamheter med fysiska sammankomster har börjat återgå till det normala. Under året har kyrkan kunnat öppna upp men behovet av tillgänglighet online har kvarstått. Därför har kyrkan i sin kommunikation fortsatt med livestreaming av gudstjänster. Utveckling av kvaliteten av kommunikationen i sociala kanaler för att öka antalet följare och stimulera till fysiska besök i kyrkan har också varit i fokus.
Kommunikationsteamet har också jobbat med att göra kyrksalen mer streamingvänlig. Utveckling av ljus, ljud och bilder under gudstjänsterna har fortsatt.
Många volontärer har engagerat sig väldigt mycket under året. Varje vecka har gudstjänster streamats och mycket material har producerats för digital publicering.
Efter en speciell period som corona pandemin har en del volontärer valt att ta paus i sitt engagemang, medan andra byter uppgifter i församlingen. Det är i grunden positivt, men medför också att rekrytering har varit en viktig uppgift under 2022 och kommer fortsätta vara det under det kommande året.
Mission
Pingst Umeå bedriver mission i Europa, Afrika och Asien. Jesu missionsbefallning är grundläggande för detta arbete: ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar…”
Medarbetare (endast initialer av säkerhetsskäl)
FB arbetar med samordning av IBRA:s arbete på Arabiska halvön. Tillsammans med BB coachar de också nationella ledare i MÖNA (Mellanöstern och Nordafrika). De har under året haft möjlighet att besöka några länder i området.
S och IW arbetar också med Arabiska halvön som fokusområde. Med hjälp av sociala medier och undervisningsprogram av olika slag når de in i länder som betraktas som ”stängda och omöjliga” att nå.
Marlen Israelsson arbetar vidare i Hamburg. Målet är att nå Reeperbahn med evangelium.
Kvarteren är ett centrum för sexindustrin. Via en lokal församling i staden har ett team bildats för detta arbete. Marlen stöds förutom av ett antal församlingar också av många privata givare.
För dessa tre – FB, SW och MI – är Pingst Umeå utsändande och ansvarig församling.
Övriga som stöds är: MA – en internationell mediearbetare med hela världen som arbetsfält, arbetar i nära samarbete med IBRA. WB – bor med sin familj på Arabiska halvön. Leder ett internationellt team med bistånd och coachning av lokala husförsamlingar.
Under året har en av studenterna från ALT – Akademin för ledarskap och teologi; Sandra-Maria Bjersing förlagt sina studier en termin i Tanzania. Förutom studier har hon också gjort praktik i regionen runt Arusha. Martin Ragnarsson har varit i Kenya på Pingst Praktikant, likaså Maud Israelsson, tidigare medlem i Pingst Umeå. Hon har gjort sin praktikperiod på Västbanken.
Sociala biståndsprojekt
Västbanken – i samarbete med PBS (Palestinska Bibelsällskapet) stöder församlingens arbete med demokratiutveckling, bibelspridning och folkbildning. Särskilt fokusområde är den unga generationen.
DM – Delta Ministry, ett arbete i Nildeltat som leds av lokala församlingar. Arbetar på liknande sätt som projektet på Västbanken.
Etiopien – ett samarbete med EMWACDO, ett pingstsamfund i landet som stödjer kvinnor med mikrolån och yrkesutbildning.
Grace Children – ca 125 hiv-drabbade barn får hjälp i Addis Abeba. Finansieras med hjälp av
insamlingar och fadderverksamhet. Budgeten för 2022 var ca 450 000 kr.
SSOH – Sven Stromberg Orphans House – är ett barnhem i Arusha Chini, Tanzania. Ca 55
barn/tonåringar får hjälp genom detta arbete. Budgeten för 2022 var 120 000 kr, fördelat på privata givare och församlingens satsningar.
Mefiboseth – ett habiliteringscenter för hjärnskadade barn i Bukavu, Kongo. Ca 85 barn får hjälp på centret men också genom hembesök. Förutom Pingst Umeå är Pingst Skellefteå och Strycksele med och stödjer arbetet. Även detta år har företaget BUFAB stöttat arbetet med 100 000 kr/år. Ett välkommet bidrag. Det finns också privata givare som år efter år stöder med regelbundna bidrag. Den lokala pingstkyrkan Salem-Armani driver arbetet och ansvarar för personal och ekonomi.
Rumänien – under året har 70 000 kr avsatts för arbete i Rumänien bland romer, främst barn och ungdomar. Sommarläger, söndagsskola, hjälp med skolgång är exempel på insatser. Arbetet leds av Ligia och Jan Englöf, Habo.
Go for Eti – ett välgörenhetslopp som arrangerades under hösten. Tillsammans med församlingens stöd kunde ca 70 000 kr skickas till arbetet för behövande i Etiopien.
Övrigt.
Nyangaton – Bibeln håller på att översättas till nyangatonfolket, som utgörs av ca en miljon
människor i Etiopien och Sydsudan. Det beräknas vara färdigt under 2023. Pingst Umeå avsatte 50 000 kr detta år för arbetet.
Socialt arbete
Härbärget
Genom ett så kallat Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) med Umeå kommun och Svenska kyrkan i Umeå har församlingen kunnat driva ett härbärge med åtta sängplatser. Härbärget var öppet varje natt fram till midsommarhelgen och återöppnades i början av oktober månad. Under tiden härbärget var stängt gjordes en ytlig uppfräschning av lokalerna samt en omorganisation och kvalitetsförbättrande åtgärder. Härbärget vänder sig i huvudsak till utsatta EU-medborgare, papperslösa, men även andra hemlösa som inte har någonstans att sova har erbjudits en säng att sova i. Maria Carmona Brändström slutade under sommaren sin tjänst som verksamhetsledare och efterträddes av Victoria Öhman. Båda med gott och klokt stöd av Roland Laestander.
Socialt kafé
Under våren var det varje tisdag socialt kafé i församlingsvåningen. Där har det serveras god mat och kaffe, fin gemenskap både kring Guds ord och sång & musik. Kvällarna har varit uppskattade av många såsom utsatta EU-medborgare men även andra socialt utsatta Umeåbor.
En kväll före jul bjöds gästerna på härbärget på middag, samt att alla gäster fick varsin julklapp. Det var dels hemstickade mössor, halsdukar, raggsockor och vantar samt presentkort på COOP. Kvällen blev väldigt uppskattad av gästerna.
God Jul Umeå
Genom en längtan om att nå ut till stadens behövande med hopp och värme engagerades församlingens sångare och musiker för att skapa två julkonserter. Under konserterna medverkade barnkör, sångare, solister och musiker med syfte att sprida julens budskap samt att samla in pengar till projektet God Jul Umeå. Med hjälp av insamlingarna och en del av överskottet från PMU-secondhand kunde 89 hushåll – 110 vuxna individer, 60 tonåringar och 88 barn – ges hopp, värme och praktisk hjälp med bland annat presentkort på COOP och Childrenshouse. Många har hört av sig då denna gåva innebar en stor välsignelse för familjerna och föräldrar berättar tacksamt att de nu fick möjlighet att köpa julklappar åt sina barn.
Själavård
Församlingens själavårdsarbete har under året letts av Rebecka Enström och består av en grupp kvinnor och män med olika erfarenheter som är beredda att lyssna, reflektera och med respekt möta människor i samtal. Flera människor har under året fått stöd i samtal. Pingst Umeå är en del av det ekumeniska själavårdsnätverk som utvecklats i Umeå med syfte att erbjuda bredare möjligheter till samtalskontakter och samarbete i utbildningsfrågor.
LP- verksamheten i Umeå med omnejd
LP-verksamheten som har som huvudmål att hjälpa människor med olika typer av missbruksproblematik har under året omlokaliserats från Västra Esplanaden till lokalerna som tidigare användes av ALT i Pingstkyrkan. Utöver det har Hans Wikström från Härnösand tillträtt som ordförande för LP-föreningen och en ny föreståndare anställts, Jannica Berglund.
Under de första månaderna av året var dock LP kontakten stängd och verksamheten var begränsad på grund av pandemin. Under vårvintern kom emellertid en grupp, mest bestående av unga vuxna att mötas. Med denna grupp som bas kom “det nya” LP-arbetet att växa fram. Verksamheten har växt och allt fler människor med behov har kommit med. Många har tagit emot Jesus och låtit döpa sig och går nu, i vad som bäst kan beskrivas som en lärjungaskola på LP. I augusti var en grupp från Umeå med på LP-
verksamhetens läger i Arjeplog där gudstjänster blandades med god gemenskap och befrielsens glädje. Förhoppningen är nu att LP-s verksamhet ännu mer skall integreras i församlingarnas verksamheter och att fler ska gå från missbruk till ett upprättat liv i frihet.
PMU Secondhand
PMU secondhand har blivit en levande mötesplats för allmänheten i Umeå. Över 130 000 människor besökte butiken under året. Till det är det en plats som hjälper enskilda som behöver arbetsträna och ta sig ut på arbetsmarknaden samt en utmärkt plats att göra en insats som leder till ekonomiskt bistånd både i Umeå och Västerbotten och ute i världen genom PMU-Interlifes viktiga arbete.
EKONOMI
2022 blev ett fint år för PMU secondhand. Under våren var det fortfarande påverkan från pandemin men kunderna och försäljningen ökade allt eftersom.
Den totala försäljningen 2022 blev cirka 13.2 miljoner vilket gav ett överskott på totalt 5.4 miljoner varav ca 2.7 miljoner förmedlades via Pingst Umeå (preliminära uppgifter).
PERSONAL
Birgitta Bengtson har varit butikschef. Viktor Helleday, biträdande butikschef, har varit föräldraledig på deltid. Under den tiden vikarierade Anna-Karin Anens som biträdande butikschef. Totalt har 19 personer varit anställda i verksamheten samt ett antal praktikanter.
Styrgruppen har bestått av av Göte Burström, Gabrielle Grahl, Mikael Enholm (PMU) samt Emma Gustafsson (Butikschef i PMU secondhand Östersund).
Under pandemin tappade butiken de flesta volontärerna, men under året har många kommit tillbaka och några nya har tillkommit. Matteus Holm som är anställd av församlingen lägger 25% av sin tid till att samordna volontärer. Det har gett resultat. I slutet av året var över 80 volontärer (varav ca 60 från församlingen) engagerade som tillsammans arbetade uppemot 280 timmar per vecka. En ökning med cirka 30 volontärtimmar per vecka
SAMARBETEN
PMU secondhand har ett uppbyggt samarbete med Arbetsförmedlingen, Umeå Kommun, Frivården och Aros med flera, vilka alla har fortsatt under 2022. Drygt 20 personer har gjort sin praktik/arbetstränat på PMU-Secondhand. Samarbetet med Umeå folkhögskola har utvecklats och fördjupats. Omkring 30 deltagare från fyra olika kurser gjorde sin praktik i butiken, som en del av sin utbildning.
Det kommer mycket positiv respons från våra samarbetspartners och vi anses som en mycket uppskattad praktik-arbetsplats där människor får möjlighet att växa och få må bättre. Förutom utdelning till PMU och Pingst Umeå så har PMU secondhand Umeå även förmedlat 126 Tkr till Världens barn
Församlingens Senior kafé har fortsatt att ha sina samlingar i butikens kafé och det har varit runt 70–90 besökare. Det har varit mycket uppskattat av både kunder, personal och församlingens seniorer. 28 november var församlingen och informerade om det sociala arbetet i församlingen och hela dagskassan på 125 326 kr gick till församlingens sociala arbete.
PMU Secondhand i Umeå kan glädjas åt ett år där samarbetet mellan anställda, praktikanter och volontärer fördjupats och utvecklats positivt. Verksamheten har fått mycket positiv respons av kunder, både på plats och i sociala medier. Det har lett till att verksamheten blomstrar och fler människor har fått hjälp både i Umeå och i resten av världen.
Ekumenik
Under böneveckan i januari hölls en större gemensam bönegudstjänst på torget i direkt anslutning till församlingarnas huvudgudstjänster på söndagen. Visserligen var det kallt men över 150 personer trotsade ändå vädret och mötte upp. I övrigt har inte så många gemensamma gudstjänster hållits. Däremot pågår hela tiden samverkan inom det sociala fältet.
Dessutom “nätverkar” främst de evangeliska frikyrkorna både som församlingar, men också på ledningsplan, bland annat genom Pingst ledare och frukostar för ledare. Därtill i olika ungdomsprojekt som exempelvis ungdomskonferensen Unite som samlade över 300 ungdomar årsskiftet 2022/23.
Sjukhuskyrkan
Sjukhuspastor Louise Sundkvist har tillsammans med kollegorna från Svenska kyrkan under året på olika sätt kunnat erbjuda stöd, tröst och omsorg i den andliga vården på sjukhuset och Axlagården Hospice. Från februari bedömdes Covid-19 inte längre som en allmän och samhällsfarlig sjukdom, men vården och omsorgen om de sjuka och mest utsatta fortsatte att vara försiktiga. Därför kvarstod restriktioner kring samlingar på avdelningar till viss del. Under hösten och vintern blev det återigen möjligt att erbjuda sång och musik på avdelningar och Hotell Björken. Sången och musiken är ett viktigt hjälpmedel till ökat välbefinnande och läkedom.
Gudstjänster och andra samlingar i Sjukhuskyrkans andaktsrum har kunnat erbjudas under hela året och det har varit möjligt för volontärerna att vara i tjänst i sina uppgifter. Även samtalsgrupper bland personal och utbildningar har hållits.
Under året har Louise tillsammans med flera medarbetare i Sjukhuskyrkan också medverkat i morgonandakter och gudstjänst i Sveriges Radio. Sjukhuskyrkan ingår som en naturlig
del i sjukvården med andlig vård och stöd till patienter, närstående och personal. Sjukhuskyrkan ingår även i det krisstöd som finns på sjukhuset.
En viktig del i Sjukhuskyrkans arbete är den dygnet-runt beredskap som finns schemalagd. Att finnas nära människor när livet är som allra svårast är ett starkt uttryck för den tro och värdegrund som har sin förankring i Jesus Kristus. Pingst Umeå är en del av
Umeå sjukhuspastorsråd som tillsammans med Korskyrkan, Betelkyrkan och Hedlundakyrkan ansvarar för frikyrkans pastorstjänst i Sjukhuskyrkan på Norrlands Universitetssjukhus. Ett antal andra församlingar och EFS föreningar i regionen bidrar också ekonomiskt till tjänsten. Louise Sundkvist har sedan september 2018 varit anställd på den 80% pastorstjänsten. Hon ingår i ett ekumeniskt arbetslag av präster och diakoner och har genom sin tjänst regelbunden kontakt med församlingarna som bär arbetet genom brev, gudstjänster och andra möten.
Umeå folkhögskola
Umea folkhögskola är nu etablerad i Umeå dels på Ålidhem där huvuddelen av skolan finns, men sedan hösten 2021 också i centrum och i församlingens fastighet Ägir 9 vid Rådhusparken. Under året flyttade ALT in i fastigheten och i höstas startades församlingens kaféverksamhet Stationen i Umeå AB upp igen i samverkan med folkhögskolan. Det har medfört att Ägir 9 eller Tornhuset som vi numera kallar det har fått nytt liv och blivit en möjlighet för många möten och gemenskap.
Umeå folkhögskola har liksom församlingen tagit ett inriktingsbeslut om att inte endast vara hyresgäst i kommande byggprojekt på Ålidhem utan också ägare av del av gemensam fastighet eller sin egen del av fastigheterna som planeras byggas där.
ALT
ALT – Akademi för ledarskap och teologi, är en pastors- och ledarutbildning med Pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Svenska Alliansmissionen som huvudmän. Studiecentret i Umeå har under året flyttat från Pingstkyrkans lokaler på Kungsgatan till fastigheten Ägir som numera kallas Tornhuset. Det har gett helt nya möjligheter dels till ett samlat bibliotek och dels till interaktion med Umeå Folkhögskola och samhället utanför. Umeås studiecenter består av cirka 20 studenter varav fyra göra sin församlingspraktik i församlingen.
Hannaskolan
Frågan om friskolornas vara eller inte vara, särskilt de konfessionella friskolorna, blev under valåret 2022 en stor fråga. Majoriteten som inte ville förändra och förbjuda vann valet, vilket tryggar också de konfessionella friskolornas framtid. Under året som gått har Korskyrkan (EFK) beslutat sig för att lämna sitt medlemskap i Umeå Kristna Skolförening som driver Hannaskolan och förskolorna Löftet på Ersboda och Umedalen. Kvar blir efter kommande årsstämma 2023, förutom Pingstkyrkan i Umeå, Church of Hope (Pingst) och Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik (Livets Ord) med en verksamhet som omfattar ungefär 150 barn och ungdomar.
För att säkerställa kvalité och hållbarhet samt samverkan mellan kristna friskolor i Norrland tillsatte Årsstämman 2021 en arbetsgrupp. Syftet är att bilda ett skolbolag som kan hjälpa alla friskolor med liknande profil i Norrland med kvalitets- och utvecklingsfrågor. Under året utvecklades den idén och stadgar samt förutsättningar för bildande av en förening för kristen bildning i Norrland finns nu på plats.
Anställda
- Ulf Sundkvist – Föreståndare och pastor
- Fredrik Wärn – Vice föreståndare och pastor med fokus på tonåringar och unga vuxna/studenter samt studievägledning på ALT
- Linda Arctaedius – Barn- och familjepastor samt integrationspastor.
- Mateusz Nowicki – Pastor (slutade sin tjänst under året)
- Hanna-Maria Holmefur – Pastor för Holmsund och hemgrupper
(slutade sin tjänst under året) - Marie-Louise Lindeman – Musikledare
- Destinee Uwimana – Ungdomsledare
- Matteus Holm – vaktmästare och volontärsamordnare
- Administration:
- Rebecka Enström – administration och själavård
(slutade sin tjänst under året) - Lennart Ohlsson – vikarie på administration
- Rickard Gustavsson – ekonomiadministratör
- Hilda Frick – Kommunikatör
- Rebecka Enström – administration och själavård
- Härbärget
- Maria Carmona Brändström – Verksamhetsledare
(slutade sin tjänst under året) - Victoria Öhman – Verksamhetsledare
- Roland Laestander – Medarbetare
- Maria Carmona Brändström – Verksamhetsledare
- Mission – Internationella medarbetare
- F* – Nordafrika/Mellanöstern.
- SW – med Arabiska halvön som fokusområde.
- Marlen Israelsson – Hamburg, Tyskland.
(* av säkerhetsskäl anges inte namnen på dessa anställda)
- Utöver detta har några personer arbetat timtid i kyrkan och på härbärget med städning och andra praktiska sysslor.
- Volontära pastorer
- Lennart Holmner – Senior och omsorg
- Elie Irambona – Integration
- Johnny Edorsson – Exp och allmänt
Församlingsledning – Äldste och diakoner vid administrationsmötet
Äldste – Församlingsledare Umeå
Ulf Sundkvist, föreståndare
Fredrik Wärn vice föreståndare
Lennart Holmner, pastor emeritus
Linda Arctaedius, barnfam pastor
Elie Irambona, pastor
Maria Vinnervik
Åke Borgström
Lennart Ohlsson
Andreas Lindqvist
Dawit Bekele
Kerstin Enquist
Joakim Lundberg
Maria Lindqvist
Emma Önneby
Belyse Bukeyeneza
Ola Lindström
Susanne Ragnarsson Hörnefors
Anna-Maria Jacobson*
Göte Burström*
Bodil Öhman**
Rikard Olson**
Christine Lindström**
Clarence Jacobson**
Sara Hermansson **
*även församlingsledare i Holmsund
**ingår i församlingsledningen under den tid de ingår i församlingens styrelse
Församlingsledare som slutat under året
Myrtle Nestander
Mateusz Nowicki
Hanna-Maria Holmefur pastor Holmsund
Seniora församlingsledare:
Roland Laestander
Nils Ulander (har flyttat under året)
Kjell-Göran Westerberg
Leif Nyman
Äldste – Församlingsledare Holmsund (ledningsgrupp)
Anna-Maria Jacobson
Leif Nyman
Göte Burström
Johnny Edorsson
Ronny Hedman
Marcus Gustavsson
Styrelse Umeå/Holmsund
Leif Nyman ordförande (Myrtle Nestander till och med september)
Joakim Lundberg, vice ordförande
Ulf Sundkvist (föreståndare)
Rikard Olson
Clarence Jacobson
Christine Lindström
Göte Burström
Sara Hermansson
Fredrik Wärn (ersättare för föreståndare)
Elie Irambona (ersättare)
Bodil Öhman (ersättare
Johanna Ragnarsson, ekonomiansvarig,
Hemgångna under året
Lennart Jacobson 2022-02-07
Margareta Hermansson 2022-03-07
Kerstin Näslund 2022-03-24
Simon Asker 2022-04-11
Solveig Sjölund 2022-05-23
Birgitta Moström 2022-06-22
Vivi Öhgren 2022-07-08
Britta Moström Holm 2022-08-23
Elvi Huupponen 2022-08-23
Lilian Häggström 2022-10-07
Stefan Hägglund 2022-10-20
Mary-Ann Sandström 2022-11-22
Ingemar Olofsson 2022-12-12
Arne Eriksson 2022-12-22
Tack Gud för deras liv och vad de fått betyda!
Medlemsstatistik
Vid årets början hade församlingen 1 082 medlemmar.
Under året döpta 21 Avlidna 13
Inflyttade 21 Utflyttade 35
Summa 42 Summa 48
Vid årets slut fanns 1 076 medlemmar i församlingen.
_________________________________________
Sammanställt och redigerat av Lennart Ohlsson och Ingela Johannesson med underlag från verksamhetsledare inom församlingens olika områden.
Umeå 2023-02-20
Ulf Sundkvist
Föreståndare